Skorstenshuvar
Vi erbjuder ett brett utbud av skorstenshuvar som passar olika typer av tak och behov.
Våra skorstenshuvar är tillverkade av högkvalitativa material och finns i olika utföranden och storlekar.
Skorstenshuvar
Skorstenshuvar, skorstenstak, bubbla, halvrunt skorstenstak –kärt barn har som bekant många namn. En stilig skorstenshuv kan verkligen vara pricken över i. Men skorstenshuvar är mycket mer än så. De skyddar skorstenen så att den kan fortsätta vara motorn i husets ventilationssystem, även om du inte eldar så mycket.
Vi tillverkar måttanpassade skorstenshuvar som är snygga och har rätt funktion. Kontakta oss gärna om du har frågor eller fortsätt läsa och lär dig mer om vad en skorstenshuv gör för nytta.

Vad gör skorstenshuvar för nytta?
Eftersom skorstenen sitter där den sitter, är den alltid utsatt för väder och vind.
Skorstenshuvar kan skydda skorstenen så att regn och snö inte kommer in i kanalerna. Det är speciellt viktigt om skorstenen inte används. Om du eldar i regelbundet i skorstenen, är måttlig nederbörd inget stort problem. Den varma luften som strömmar upp genom skorstenen kommer att trycka undan det mesta av regndroppar och snöflingor. Det som kommer in i skorstenen sugs upp av tegelstenarna och torkar bort när du eldar. I en kall skorsten blir fukten kvar på ett annat sätt. När det blir kallt kommer fukten i teglet att frysa och spränga sönder fogar och tegelstenar. Det i sin tur blir en väg för ännu mer fukt in som kan skada huset.
Även en skorsten som är i bruk, kan må bra av en skorstenshuv. Om det regnar kraftigt och länge – som det ofta gör nu för tiden – är det inte säkert att teglet hinner torka ut, innan det blir frost och kallt. Låga hus är mer känsliga eftersom det helt enkelt inte finns lika mycket tegel i murstocken som kan absorbera fukten.
En fuktig skorsten, även om det bara är den övre delen, ger också ett sämre självdrag. Du känner kanske igen fenomenet från första eldningen efter sommaren. Då kan det vara svårt att få igång eldstaden och det blir lättare bakdrag.
Dessutom är inte alla skorstenar murade. I skorstenar med stålrör finns inget material som kan absorbera fukten. Risken är att den i stället rinner ner i skorstenens kanaler. Den här typen av skorsten mår alltid bättre av att ha en skorstenshuv.
Fåglar är ett annat problem. Det händer då och då att kajor och skator bygger bo i skorstenen. Det gör det svårt eller omöjligt att elda, men som tur är finns det en lösning. Vi kan montera ett nät över skorstenens öppning innan vi sätter dit huven. Det är den enklaste och billigaste lösningen. En annan möjlighet är att sätta nät över huvens sidoöppningar.
Så fungerar självdragsventialtion
Skorstenen är ofta en del av husets ventilationssystem om det bygger på självdragsprincipen. När du eldar blir skorstenen varm och sätter fart på luftgenomströmingen. Luft i rummen försvinner upp genom skorstenens ventilationskanaler och ny strömmar in genom ventiler eller springor i huset.
Vad händer om skorstenen är kall? Du kommer att få sämre ventilation eftersom skorstenen inte längre driver på luftströmmen. Men det är inte det enda som händer.

Vad är fördelen med måttillverkade skorstenshuvar?
Det finns många standardhuvar på marknaden och har du tur kanske någon av dem passar. Men ofta gör de inte det. Skorstenar ser väldigt olika ut. För att få rätt skydd måste skorstenshuven vara dimensionerad efter just din skorsten. Om den inte är det kan du få problem med ventilationen eller få in fukt i kanalerna trots att du har en huv.
Med en måttillverkad skorstenshuv kan du vara säker på att den gör sitt jobb. Våra skorstenshuvar är dessutom förstärkta med kanter på sidorna för att klara den tuffa miljön på taket. Ett annat plus är att du påverka utseendet, eftersom varje huv vi gör är unik.
Det fina är att du kan mäta upp skorstenen själv efter våra instruktioner och sedan montera den själv. Våra skorstenshuvar levereras färdiga på en ram som du monterar på skorstenen. På så vis kan vi dela på jobbet – om du vill.
Självklart mäter och monterar vi skorstenshuvar för kunder som föredrar det.