Plåttak
Ett professionellt lagt plåttak är ett hållbart och snyggt alternativ till andra takbeläggningar.
Lundby Plåt lägger plåttak i olika material på alla typer av byggnader.
Plåttak - lätt, snyggt och hållbart
Plåttak är ett smart val. Det är snyggt, hållbart, lättskött och väger mindre än tegel- och betongpannor. Det finns i mängder av profiler och utföranden som passar till allt från enkla förråd och stora industribyggnader till pampiga sekelskifteshus och kyrktorn. Enda kravet är att taket ska har mer än 5,5* graders lutning
Våra plåtslagare jobbar med koppartak på anrika byggnader i Göteborgs centrum, med korrugerade aluminiumtak i industriområden eller ute hos Kalle som behöver hjälp att byta tak på snickarboden vid sommarstugan.
Kort sagt – vi kan hjälpa dig med alla typer av plåttak.
*) 3,5 grader för oskarvade skivor
Varför välja ett plåttak?
Plåt är hållbart och prisvärt jämfört med annan takbeläggning. En stor fördel med plåttak är den låga vikten. Ett plåttak ställer inte lika stora krav på takkonstruktionen som ett tegeltak. Det gäller oavsett vilken typ av plåt du väljer, även om korrugerad plåt väger minst.
Många tycker att plåttak är relativt lätta att underhålla. Hur lätt det är beror på vilken plåt du väljer och var byggnaden står. Det här kan du tänka på när det gäller underhåll:
- Mossa och alger fastnar inte lika lätt som på tegel- och betongpannor. Du behöver alltså inte tvätta taket lika ofta. Korrugerade tak kan behöva mer skötsel eftersom löv och annat kan fastna i profilen.
- Stålplåt måste målas som skydd mot rostangrepp. Är plåten fabrikslackad kan färgen hålla i 10 - 30 år innan du behöver måla om. Äldre tak målas om ungefär vart 10:e år. Tidsintervallen beror på vilken typ av lack som använts och husets läge.
- Aluminium lackas också men är inte lika känsligt för korrosion.
- Koppar- och zinkplåt behöver inte målas och är i princip underhållsfri.
- Rensa gärna vattengångar regelbundet.
Korrugerad eller falsad plåt – vad passar ditt projekt?
Det finns två huvudtyper av plåttak som definieras både av hur de ser ut och hur de läggs.
Korrugerade plåttak
Profilerade plåtskivor som ofta skruvas med tätbricka. Den vanligaste trapetsformade profilen går också under benämningen TRP-plåt. Andra profiler har mjukare vågform och idag finns också takpanneplåt med profiler som ser ut som takpannor.
Material - Det vanligaste materialet är galvaniserad stålplåt och aluminium. Aluminium är ett bra val om huset ligger nära havet eftersom aluminium inte korroderar på samma sätt som stålplåt. Båda varianterna är lackade för att hålla längre.
Var - Korrugerade tak är populärt att lägga på industrifastigheter, gårdsbyggnader, förråd och för mindre tak.
Underhåll:
Ett korrugerat plåttak håller i ungefär 50 år. Ta hand om taket genom att hålla rent från mossa och måla om när lacken blivit ful. Använd pensel när du målar eller rolla – även om det sistnämnda kan vara lite knepigt beroende på hur profilen ser ut.
Fördelar med korrugerade plåttak:
- Profiler gör skivorna styvare vilket innebär att plåten kan vara tunnare och skivorna väger mindre.
- Kan läggas på tak med så lite som 3.5 graders lutning.
- Är lätt att lägga, även för en lekman. Skivorna skruvas direkt på läkten.
Nackdelar med korrugerade plåttak:
- Fler skarvar och skruvhål måste tätas så att vatten inte kan tränga in och skada undertaket.
- Det går inte att falsa in genomföringar på samma sätt som med skiv- eller bandplåt.
Vi hjälper dig gärna att hitta ett korrugerat tak som passar ditt projekt. Om du är ute efter en specifik profil kan det vara bra att veta att det producerats många typer av korrugerad plåt genom åren och att en del inte tillverkas längre. Men om profilen finns och vi inte har den på lager, beställer vi hem i rätt längd från tillverkaren.
Falsade plåttak
Plana plåtskivor som falsas ihop. Falsen kan vara enkel eller dubbel och syftar på hur många gånger vi viker skarven. Dubbelfalsning ger en tätare skarv.
Falsade plåttak delas i sin tur in i följande undergrupper:
Bandtäckning - långa skivor som går från taknock ner till takfoten. Taket blir stilrent med färre skarvar.
Skivtäckning - skivor som skarvas ihop. Skivtäckning är den äldsta monteringsmetoden och vanlig på äldre byggnader. Du får ett tak med tydligt mönster och mycket karaktär.
Fjälltäckning – mindre skivor som falsas ihop och bildar ett lapptäcke. Metoden kräver mycket arbete men passar fint på tak med detaljer som torn och rundade former.
Material – Bandtäckningsplåt eller plåtskivor tillverkas av vanlig stålplåt, förzinkad plåt, aluminium, zink eller koppar.
Fördelar med korrugerade plåttak:
- Färre hål eftersom plåtarna falsas ihop. Tätare tak minskar risken för vattenskador.
- Snyggare och tätare anslutningar mot skorsten, stosar och andra genomföringar. Falsad plåt är ett bra val på komplicerade tak med detaljer som t.ex. torn.
Nackdelar med korrugerade plåttak:
- Du behöver professionell hjälp. Dels behöver man specialverktyg för att klippa och falsa plåten, dels är det inte dumt med erfarenhet – så att taket blir både snyggt och tätt.
Underhåll:
Ett falsat plåttak håller i ungefär 100 år. Ta hand om tak i stålplåt och aluminium genom att måla om vid behov för att förhindra korrosion. Zink- och kopparplåt behöver inte målas, de bygger i stället upp ett eget skyddslager som åldras vackert.
Vi hjälper dig gärna att välja och montera ett falsat plåttak som passar ditt hus. Vill du ha ett enklare falsat plåttak på balkongen eller en mindre utbyggnad? Då kan vi tillverka ett färdigt tak som du monterar själv.
Klickplåt – ett hybridtak med för- och nackdelar
Klickplåt är en typ av plåtskivor som ser ut som ett falsat, bandtäckt tak men i själva verket är plåtskivor som monteras med en dold skruvning. Du får utseendet men inte lika hög kvalitet som när du väljer ett äkta, falsat plåttak. Vad är skillnaden?
En skillnad är att du inte får samma täta anslutning vid genomföringar eftersom klickplåten ofta ger omlottskarvar som mer liknar korrugerad plåt. Taket är absolut ett alternativ men man ska vara medveten om att det i princip är ett dyrt, korrugerat plåttak.