Vindskivor
Lundby Plåt erbjuder funktionella och estetiska vindskivor som avslutning och skydd för takets avslutning.
Vi tillverkar vindskivor i olika material och utföranden för att passa olika arkitektoniska stilar och behov.
Därför ska du välja måttanpassade vindskivor i plåt
Vindskivor är en detalj på taket som verkligen ger huset karaktär. Kanske tänker du på vindskivor med snickarglädje i alla möjliga former. Men vindskivans främsta uppgift är att skapa en övergång mellan tak och takutsprång (taksims) på gaveln.
En rätt avpassad och monterad vindskiva hindrar regn, snö och löv från att ta sig in under takbeläggningen. Fukt kan på sikt skada takkonstruktionen. Med fukt kommer ofta röta, något som man helst vill slippa bråka med.
En vindskiva skyddar gör det också svårare för vinden få tag i och blåsa ner takpannor.
Många vindskivor är tillverkade i trä och mår bra av ett extra skydd i form av plåtbeslag. På Lundby Plåt tillverkar vi måttanpassade vindskivebeslag som kommer att skydda ditt tak länge.
Vindskivor med olika utformning
Det vanligaste är att klä toppen av vindskivan och skarven mot taket med en vindskiveplåt. En del beslag går ner på halva den ståenden vindskivans utsida och en del täcker den helt. Ofta låter man vindskiveplåten ersätta vattbrädan, man tar alltså bort träskivan som ligger in över teglet.
En fördel med en metalltäckning är att du kan välja en profil som passar takbeläggningen. Med rätt utskjut och vinkel ner mot takpannor eller plåt, får du bättre kontroll på var på taket vattnet rinner ut. Det ska lätt kunna rinna vidare ner i hängrännorna. Du får större flexibiletet och en tätare anslutning mot takbeläggningen än med en klassisk vattbräda som ofta monteras i 90-graders vinkel mot vindskivan.
Om du har en vattbräda i trä som fortfarande är i gott skick, kan det vara en bra idé skydda den med ett beslag i stålplåt eller aluminium.
Det finns också vindskivor som är helt i plåt d.v.s. den stående delen är enbart i plåt utan en träskiva under. Den typen av vindskiva är t.ex. vanlig på korrugerade plåttak.
Vilken nytta gör vindskivor?
Den stående vindskivan skyddar takets kant. På vindskivans ovansida monterade man förr en vattbräda för att skydda skarven mellan yttertak och vindskiva. Idag är vattbrädan ofta ersatt av ett vindskivebeslag i plåt. Beslaget skyddar både den stående vindskivans överkant och skarven mellan den och takbeläggningen. Vindskiveplåten leder regn- och smältvatten ut på taket där det fortsätter ner i hängrännan.
Ett annat skäl att skydda husets vindskivor är att de är bökiga att komma åt för underhåll. Med en vindskiveplåt som skyddar både över- och utsida, håller vindskivan helt enkelt längre.
3 skäl att välja måttbeställda vindskivor
Vindskivor är en del av husets paraply. Det är givet att vindskivan ska passa ordentligt. Det finns en hel del standardbeslag att köpa som ibland passar, ibland inte. Eftersom vindskivorna har en så viktig funktion, lönar det sig i längden att lägga lite extra på passning och montering.
Varje hustak är unikt. Vi tillverkar dina vindskivor efter mått så att de passar exakt. Vindskiveplåten ska t.ex. ha rätt bredd så att vattnet styrs ner i takpannornas dalar. Om längderna är för korta för ditt tak får du onödigt många skarvar och varje skarv är en svag punkt.
Montera vindskivor på rätt sätt
Det är relativt lätt att montera vindskivor själv och många av våra kunder gör det. Det finns ändå en del att tänka på och vissa moment kan få ett snyggare avslut med lite erfarenhet.
Här är några tips:
- Se till att underlagspappen ligger upp på trävindskivan.
- Den stående vindskivan måste ha rätt höjd i förhållande till takbeläggning och vindskiveplåten.
- Det är viktig med rätt längd på överlappen om du måste skarva vindskivorna i varandra.
- För bättre finish – klipp plåten så att bara maskinklippta kanter är synliga.
- Använd rätt skruv. Farmarskruv med tätning är det bästa. Om du spikar fast vindskivan kommer vatten att leta sig in i hålet och så småningom kryper spiken ut. När plåten inte sitter fast ordentligt blir det lätt för vinden att få tag och slita loss den. Det är inte bara onödigt dyrt att laga, plåt som flyger iväg kan skada människor, djur och annat som kommer i dess väg.
- Det kan var trixigt att få det snyggt vid nocken. Du kan antingen vika vindskivan över nocken eller välja att falsa ihop vindskivorna. Oavsett vad du väljer behöver du rätt verktyg för att få ett bra slutresultat.
Vilken plåt passar bra till vindskivor?
Vindskivor i plåt passar till alla typer av takbeläggning – plåt, papp och betong- eller tegelpannor.
Plåten i vindskivan kan vara galvaniserad stålplåt, aluminium, zink eller koppar.
Stålplåt är det vanligaste alternativet och har lägst priset. En fördel med stålplåt är att det är styvt och hårt. Du kan välja mellan flera olika standardfärger: Rött, svart och vitt är vanligast.
Aluminium är ett bra val prismässigt i förhållande till vad du får i hållbarhet. Aluminium kräver nästan inget underhåll och klarar korrosiva miljöer bra. Aluminium är ett rätt val om ditt hus ligger på en plats där det finns sura föroreningar eller salt i luften, kanske i en storstad eller nära havet. Det vanligaste är klassiskt aluminiumfärgade men numera finns även lackad aluminium.
Zink är något dyrare än stålplåt och aluminium men häller också längre och kräver minimalt underhåll. Många tycker också att zink utstrålar lite klass.
Koppar är det material som har högst status. Det är dyrast, håller längst och åldras oftast vackert till en ärggrön nyans.
Om aluminium, zink och koppar har någon nackdel jämfört med stål så är det att de är mjukare material.